Täna on rahvusvaheline muuseumipäev, mida on 18. mail üle maailma tähistatud alates 1977. aastast.

Rahvusvahelise muuseumipäeva on kutsunud ellu Rahvusvaheline Muuseuminõukogu ICOM, mis pöörab igal aastal just muuseumipäeval ja -päevaga tähelepanu ühele või teisele olulisele muuseumivaldkonna teemale. 50000 liikmega üleilmne organisatsioon on 2023. aasta muuseumipäeva (#IMD2023) teemaks valinud "Muuseumid, keskkond ja heaolu". Muuseumid saavad oma tegevusega olla eeskujuks, neil on oluline roll keskkonnateemade mõistmisel ja vahendamisel.

Esmaspäeval Tallinnas toimunud muuseumipäeva seminaril harutasime samuti lahti muuseumide keskkonna-jalajälje problemaatikat ja võimalikke lahenduskäike. Neile, kes sündmusest ilma jäid, olgu lohutuseks, et sisukas seminar on peagi ka järelvaadatav. Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon andis välja uued Rohelise muuseumi tunnistused, lisaks Kumule on märgis ka Eesti Rahva Muuseumil, Tartu Ülikooli muuseumil ning Tartu Ülikooli loodusmuuseumil ja botaanikaaial. Mitmed suured ja väiksed muuseumid on juba protsessi alustanud ja jõuavad seda sellel aastal ette võtta. 

Laupäeval tähistame muuseumiööd ning meil on tugeva koostöö märgiks muuseumikaart, külastajad on muuseumides, kus pakutakse põnevat programmi ja näituseid.

 

Kestlikku ja rõõmsat rahvusvahelist muuseumipäeva,

Agnes Aljas

ICOM Eesti esimees