15. mail ICOM Eesti muuseumipäeva seminaril andis Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon kolmele Tartu muuseumile üle Rohelise Muuseumi märgised. Seda tiitlit võivad nüüd uhkusega kanda Eesti Rahva Muuseum, Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed ning Tartu Ülikooli muuseum. 

Rohelise muuseumi sertifikaadi ja süsteemi töötasid ühiselt välja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn) ja Rahvusvahelise Muuseumide Nõukogu (ICOM) Eesti Rahvuskomitee. Süsteemi alusel annab sertifikaati välja Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon ning seda saavad taotleda suurusest ja tegevusvaldkonnast sõltumata kõik Eesti muuseumid, kes kestlikkust ja keskkonnahoidu väärtustavad. Eesti esimese Rohelise muuseumi märgise sa 2022. aastal Kumu kunstimuuseum.

ICOM Eesti rahvuskomitee esimees Agnes Aljase sõnul on Rohelise Muuseumi tunnustuse ja aluseks oleva süsteemi eesmärgiks aidata muuseume oma tegevuse keskkonnasäästlikumaks muutmisel – ja seda kõikides tegutsemissuundades: “Hea Roheline Muuseum seab oma sihiks rakendada kestlikku mõtteviisi nii muuseumikogude kasvatamisel kui säilitamisel, näituste kavandamisel kui haridusprogrammide koostamisel – kogu töötsükli vältel. Esimeseks sammuks on tavaliselt kaardistamine: milline on muuseumi hetkeseis keskkonnasäästu vaatenurgast, ning mis vajaks muutmist; sealt edasi liigutakse juba korralikult läbi mõeldud sammudega selle suunas, et muuseum oleks oma tegevustes kaalutletult kestlik. Muuseumite eesmärk on säilitada ja hoida kultuuripärandit – seega on igati loogiline, et samasuguse tähelepanu ja hoolega suhtume ka keskkonda, milles muuseumid tegutsevad. Keskkonna-jalajälje vähendamine on ühise, jagatud vastutustunde küsimus ja eestlaslikust praktilisuse-vaatenurgast ka lihtlabaselt – mõistlik.”

Rohelise muuseumi tunnistus ei ole vaid tunnustus juba tehtu eest, vaid tiitli pälvinud muuseum teab ka täpselt, millega tulevikus veel tegelema peab, et igapäevaselt keskkonnateadlikumalt ja -säästlikumalt toimetada. Läbi peavad olema mõeldud kõik muuseumi töö aspektid: muuseumihoone ja kogude haldamine, keskkonnategevuste juhtimine, töötajate ja huvirühmade kaasamine ning näituste, sündmuste, muuseumihariduse korraldamine, samuti sotsiaalse vastutuse teemad. Lisainfo: https://ekja.ee/et/roheline-muuseum 

ICOM Eesti jätkab rohelise muuseumi koolituste eestvedamist ning sertifikaati on taotlemas üha rohkem Eesti muuseume. Lisainfo: https://www.icomeesti.ee/keskkonna-tooruhm 

Lisainfo: Reet Mägi, ICOM Eesti keskkonnatöörühma juht, reet.magi@ut.ee 


Fotod Greta Koppel.