ICOMi muuseumipäeva seminar
“Isikud, autorid, piraadid ja andmed”


16. mai 2022, esmaspäev
10.30-15.30
Proto avastuskeskus, Noblessneri kvartal, Tallinn


Muuseumid on juba pikka aega kõvasti pingutanud, et isikuandmete, autoriõiguse ning suurandmete keerises nina vee peal hoida. Rahvusvahelise muuseumide organisatsiooni Eesti alakomitee ICOM Eesti ütleb, et täna on aeg, mil korraks võiksime vaadata nii ühtaegu tagasi kui ka kindlasti edasi. ICOM Eesti võtab tänavune muuseumipäeva-seminari võtab vaatluse alla teemad, mis seonduvad omandi, andmete ja nende kaitsega. Nagu kõik ICOMi muuseumipäeva-seminarid, sobib ka tänavune inspiratsiooniks ja dialoogiks kõigile, kes muuseumivallas tegutsevad – ükskõik, millises rollis.

Eesti muuseumimaailma suurandmete kogu on loomulikult MUIS - Muuseumide Infosüsteem, mille esimene versioon võeti kasutusel juba 1993. aastal.

Andmed, mis 1990ndatel koguti ja sisestati, on siiani olemas, olles oma ajastu nägu, mil autorikaitsest ega isikuandmete kaitsest ei olnud veel väga kuuldudki. Tänapäeval möllavad juba kratid Sälli ja Folli, Rahvusarhiivis Ilme ja kohtusüsteemis Salme.

Oleme ka järgmise suure hüppe lävel: kuidas hakkab muuseumite tööd hõlbustama tehisintellekt. Lisaks – kas oskame pakkuda, mida me täna ei tea, mis meid 20 aasta pärast paneks tehisintellekti arendamisele teisiti vaatama?

Näitus, kuraatoritekst, haridusprogramm: kõik need on tegevused, mis tekivad muuseumitöö käigus ja mille on loonud kuraator, pedagoog või projektijuht. Kuidas kaitsta oma õigusi autorina? 

Seminaril küsime ka, mis on andmed ja millised andmed on suured ja vabad. Kes on autor? Kuidas defineerida autorit koosloomes? Kuidas kaitsta andmeid ja autorlust? Kas kõike on võimalik defineerida - või jääb alati roll juriidikas ka eetikale, moraalile ning tõlgendamisele? Kui suured on need piirid enne piraatluse algust?

👉 Pane end seminarile kirja, osalemine on tasuta 👈

AJAKAVA


10.30 Tervituskohv

11.00 Avasõnad. Kultuuriminister Tiit Terik

11.10-11.55 Andmekaitse, avalik teave ja eetika. Viljar Peep, Justiitsministeeriumi asekantsler, Andmekaitse Inspektsiooni peadirektor 2008-2018, PhD

11.55 - 12.25  Kuidas kratid muuseumisse pääsesid? Sandra Särav, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi andmete taaskasutuse programmijuht

12.30- 13.15 Tehisintellekt ja kratid Sälli, Folli ja Ilme suurandmete keerises. Kui palju on krattidest kasu? Diskussioon: Mirjam Rääbis, Muinsuskaitseameti muuseumivaldkonna juht ja Sven Lepa, arhivaar, Rahvusarhiivi Tartu kasutusosakonna asejuhataja

LÕUNA

14.00-14.45 Autoriõigus muuseumiseinte vahel ja väljaspool. Silvia Urgas, advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat

14.45 - 15.30 Andme- ja autorikaitse kultuuris – nii kultuurilooja kui juristi vaatevinkel. Kui suur on vabadus ennast väljendada? Mis hetkel hakkavad erinevad seadused loomingut takistama? Kas loominguline vabadus peaks üldse kuidagi piiratud olema? Režissöör ja kirjanik Kadri Kõusaar ja vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets

15.30 Muuseumipäeva tervitus!


Päeva juhib Sander Olo


Seminari korraldus ja tehnilised küsimused
Laura Kipper
+372 56 215 787