Venemaa jätkab süsteemseid rünnakuid Ukraina kultuuripärandi vastu, mille käigus hävitatakse ja röövitakse Ukraina pärandit nii muuseumides, kirikutes kui ka arheoloogilistes leiukohtades.

Ukraina riigi fookus on ennekõike sõjategevusel ning nii on pärandi kaitsmine ja säilitamine jäänud suuresti mäluasutuste töötajate ning mittetulundusühingute õlgadele. Maidani muuseumi direktor, sel aastal Euroopa Muuseumide Aastaauhindadel Kenneth Hudsoni preemia pälvinud Ihor Poshyvailo on üks neist, kes aastaid on panustanud Ukraina kultuuripärandi kaitsmisesse, säilitamisesse ja dokumenteerimisse. Tema eestveetav MTÜ ACURE (Agency for Cultural Resilience) keskendub mäluasutuste ja pärandobjektide toetamisele just nende vahenditega, mida parajasti kõige enam vaja on. ACURE dokumenteerib, hindab kahjustusi, abistab vajalike vahenditega nt evakuatsiooni korraldamiseks või museaalide kohta käiva dokumentatsiooni koostamiseks. Nende meeskond on arukas ja kiire taibuga, paistes silma sellega, et nad leiavad nutikaid ja kuluefektiivseid lahendusi, millega pärandit kaitsta, säilitada ja dokumenteerida. 

Ent oma tegevuse pidevaks jätkamiseks vajavad nad tuge annetajatelt. Iga ACURE-le annetatud euro leiab väärikat ja ausat kasutust.

 

Annetuse tegemise andmed:

Saaja: Mittetulundusühing ICOM Eesti Rahvuskomitee

Aadress: Muuseumi tee 2, 50532 Tartu

Pank: Swedbank

Arveldusarve number: EE042200221024104091

Märksõna: Abi Ukrainasse