ICEE aastakonverents „Momentum: Exhibitions and Memory“, toimub 30.09-02.10 Tartus, ERMis. Konverentsi korraldavad ICOM Eesti ja Eesti Rahva Muuseum koos ICOM ICEE (näituste alakomitee) ja International Coalition of Sites of Conscience’ga (Rahvusvaheline Mälupaikade Koalitsioon).

ICOM Eesti ootab kuni 31. augustini taotlusi stipendiumile, mis katab osaliselt aastakonverentsil osalemise registreerimistasu (summas á 200 eurot, stipendiume on kokku 10). 

Taotlusvormi leiab aadressil: https://www.icomeesti.ee/icom-liikmele-1/toetused

ICOM ICEE on Rahvusvahelise Muuseuminõukogu (ICOM) näituste valdkonnaga tegelev alakomitee, kuhu kuulub üle 1000 liikme. ICEE liikmed moodustavad ülemaailmse võrgustiku muuseumidest, näituste agentuuridest, disaini- ja kujundusfirmadest.  

Konverents toob kokku Euroopa ja maailma näitusevaldkonna spetsialistid enam kui paarikümnest riigist. ICEE aastakonverentsi formaat sisaldab kolmepäevast konverentsi ning ekskursioone Eesti muuseumidesse, kus tutvustatakse parimaid näitusepraktikaid. Aastakonverentsi osaks on alati valdkonna teadmist ja rahvusvahelisi vahetuvaid näitusi tutvustav Näituste mess ning Meeting-up formaat, kus kohtuvad kuraatorid, kujundajad, näituste tehniline ja praktiline pool ning agentuurid.  

Konverentsi ettekanded on kolmel peamisel teemal: näitused ja mälupraktikad; näitused ja keskkonnamõjud; näitused ja innovatiivsed praktikad.


Paneelettekannetega esinevad:


Olena Hontšaruk (Ukraina, Oleksandr Dovženko riiklik filmikeskus, direktor)

Ukraina kultuurisektori silmapaistva tegelasena on Honcharuk olnud Ukraina filmipärandi säilitamise ja edendamise tugev eestkõneleja käimasoleva sõja ajal. Ta on osalenud ka erinevates algatustes, mille eesmärk on arhiivitöö kaasajastamine.


Miles Greenwood (Inglismaa, Rahvusvaheline Orjanduse Muuseum, Liverpool, juhtkuraator). 

Miles Greenwood uurib ja käsitleb inimkaubanduse ja Briti impeeriumi pärandit läbi näituste, teadustöö ja kogukonna kaasamise.


Amina Krvavac (Bosnia ja Hertsegoviina, Sõjaaegse lapsepõlve muuseum, Sarajevo, tegevdirektor). 

War Childhood Museum keskendub sõjast mõjutatud laste kogemustele ja on pälvinud rahvusvahelist tunnustust uuendusliku lähenemise eest rahu tagamisel ja leppimise toetamisel. Muuseumi on kiidetud võime eest aidata paremini mõista keeruliste aegade mõju lapsepõlvele.


Lebogang Marishane (Lõuna-Aafrika Vabariik, Constitution Hill)

Lebogang Marishane keskendub noorte kaasamisele tõe ja leppimise edendamisel ühiskonnas, kasutades selleks näituse kui meediumi mitmekülgseid võimalusi.


Taina Máret Pieski (Soome, Saami muuseum Siida, Inari, direktor)

2024. aasta Euroopa aasta muuseumi auhinna (EMYA) võitnud ja Soome Aasta Muuseum 2024 toimib uuendusliku kogukonnamuuseumina, mis kaasab ja toetab mineviku mõistmise mitmekülgsust, kultuuripärandi hoidmist ja kaasajastamist 21.sajandil.



Teiste paneelettekannetega esinejate tutvustuse leiab siit. Ootame osalejaid üle 20 riigist

Konverentsi programm: Full Schedule Announced! - ICOM ICEE - ICOM ICEE

Muu informatsioon: https://enmconferences.ee/icom-icee-2024